Till lunch idag åt jag bönbollar med hummus,
morötter och champinjoner.
Jag gillar verkligen hummus, men jag äter
det för sällan. Hummus är helt perfekt
som tillbehör till lunchen/middagen,
som dipp eller som pålägg på mackan.
Hummus innehåller främst kikärter,
som är rika på proteiner, mineraler och fibrer.
Hummus innehåller också Tahini, som är en pasta
gjord på sesamfrön. Sesamfrön innehåller
nyttiga fetter, mineraler, E-vitamin och protein.
Sesamfrön innehåller också massor med kalcium,
faktiskt mer än vad mjölk innehåller.
Gör egen hummus, så slipper du onödiga tillsatser.
Hummus
1 vitlöksklyfta
1 burk kikärter (400 g)
(1 burk på 400 g innehåller 240 g kikärter,
vill du hellre använda okonserverade kikärter,
ta 240 g blötlagda och kokade kikärter)
1 msk citronjuice
3 msk olivolja
1 msk tahini
½ chilifrukt
½ tsk spiskummin
Salt, peppar
Finhacka vitlöksklyftan. Lägg den tillsammans med
kikärterna, chilifrukt, spiskummin, citronjuice, tahini
och olivolja i en matberedare. Mixa till en jämn smet
och smaksätt med salt och peppar. Förvara kallt.
Tahini (ca 3/4 dl)
3 msk skalfria ljusa sesamfrön
1 msk vatten
1 tsk citronjuice
2 msk olivolja
½ krm Salt
Rosta frönen lätt, och mixa dem sedan.
Tillsätt vattnet och juicen och mixa dem sedan i
ca 30 sekunder. Tillsätt oljan och ½ krm salt och
mixa sedan till en slät pasta.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar